Cimet

Cimet je začimba, ki so jo poznali že pred več kot 2000 leti pred našim štetjem. Uvažali so ga v Egipt., kjer je bil zelo cenjen. Predvideva se, da ga je začela izvažati Kitajska. Dan danes poznamo štiri vrste cimeta:

  1. Kitajski cimet
  2. Indonezijski cimet
  3. Vietnamski cimet
  4. Cejlonski cimet (pravi cimet)

Najpogostejša sta Kitajski in Cejlonski cimet. Slednjega najpogosteje uporabljamo v kuhinji, saj ima prijeten vonj. Kitajski cimet ni tako okusen in je cenejši od cejlonskega cimeta.

Cimet se zaradi sladkega vonja in posebnega okusa, pri nas uporablja predvsem pri peki slaščic, peciva ali samo kot dodatek čaju, mlečnemu rižu, morda celo kavi. Kljub temu da cimet uporabljamo, pa le redko kdo ve, da nima samo prijetnega vonja ampak je zdravilen (če ga uživamo v zmernih količinah, z njim ne pretiravamo.)cinnamon-sticks-and-powder-on-wooden-table

Tukaj je nekaj razlogov za uporabo cimeta:

  • Za boljšo prebavo: V ljudski medicini se cimetova skorja uporablja pri povišani vrednosti holesterola, olajša prebavo maščob, spodbuja prebavo, zavira vnetja in sprošča krče. Eterično olje v cimetovi skorji spodbuja ustvarjanje želodčnih sokov. Ker neposredno zavira patogene organizme, ki bi si radi prilastili naša prebavila, je cimet tudi odlično sredstvo proti driski, ki jo lahko sprožijo kvasovke, rota virusi ali drugi patogeni organizmi. Iz istega razloga je učinkovit tudi pri bruhanju, slabosti in vnetju želodčno-črevesne sluznice.
  • Ko nas zebe: Tradicionalna kitajska medicina izrazito poudarja njegov pomen pri občutljivosti na mraz in proti prehladom. V ayurvedski medicini ga zelo cenijo, saj krepi imunsko odpornost. Cimet poživlja periferni krvni obtok. Primeren je za vse, ki jih rado zebe v noge in roke, še posebej za ljudi, ki imajo nižjo povprečno telesno temperaturo. Pomaga tudi pri boleči menstruaciji, vmesnih krvavitvah in prešibkem mesečnem perilu
  • Pri vnetjih: V aromaterapiji velja olje skorje cejlonskega cimeta kot najmočnejše antibakterijsko učinkujoče olje. Pri gripi in bronhitisu deluje celo protivirusno. Uporablja se tudi pri vnetju obnosne votline, pri otečeni nosni sluznici, nosnih polipih, otopelih čutilih za sluh, vonj in okus ter za čiščenje sokov v območju glave. V teh primerih je najbolj učinkovita inhalacija eteričnega olja, vendar pa imajo tudi čajne mešanice, v katere dodamo cimet, svojo moč, ki jo velja izkoristiti.
  • Za zunanjo uporabo: Nanešen lokalno, cimet zaradi evgenola v eteričnem olju deluje kot analgetik; lajša bolečine pri artritisu, glavobolih, bolečinah v mišicah in pri zobobolu. Vodno raztopino cimeta uporabljamo za razkuževanje reznin, ran, pikov in ugrizov, pomaga pa tudi pri kožnih okužbah. Preganjal naj bi naglavne uši. Cimet je zelo pogosto sestavina v kremah proti celulitu.
  • Zmanjša raven sladkorja v krvi

Pa imamo še dodatnih 5 razlogov, za uživanje cimeta. Dober tek.

Povzeto po: (http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cimet.html )

(http://www.zenska.si/zdravje/zdravo-zivljenje/neverjetni-zdravilni-ucinki-cimeta/ )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s