Kako začeti z meditacijo

Ko sem se odločila da začnem z meditacijo nisem vedela kje naj začnem, zato bom napisala nekaj nasvetov, ki so mi pomagali.

  1. Ne odnehaj.

Odločnost je pri meditaciji zelo pomembna, saj je možno da nam prvič ne bo šlo tako kot bi si želeli. Tako kot pri športu, učenju inštrumentov in podobno, je tudi pri meditaciji pomembna vaja.

  1. Postavi si razumljiv cilj.

Ne  pričakuj da bo prvih nekaj meditacij trajalo 20 minut. Bodimo iskreni do sebe. Nič ni narobe če si za prvo meditacijo nastavimo časovnik na 2 minuti. Kasneje vidimo ali bi lahko meditirali še dlje, ali so nam misli že uhajale.

  1. Najdi miren prostor.

Pomembno je da za meditacijo izberemo prostor, kjer bomo v tišini in nas noben ne bo motil. Verjemite, da boste tudi v tišini našli nekaj kar vas bo motilo. Dovolj je samo če vas začne nekaj srbeti. Misli uidejo nadzoru in potem razmišljate ali bi se popraskali ali naprej meditirali.

  1. Izberi udoben položaj, kjer bo hrbtenica zravnana.

Večina ljudi meditira v položaju lotosa ali polovičnega lotosa. Lahko pa sedite tudi v turškem sedu, na petah ali na stolu. Pomembno je da je hrbtenica zravnana, zato pri položajih na tleh  uporabite blazino.

meditacij

  1. Zaprite oči in opazujte dihanje.

Če se nikakor ne boste mogli zbrati, vam priporočam vodeno meditacijo (najdete jo na spletu). Tako se osredotočite na glas, ki vas vodi in si s tem olajšate delo. Čez kakšen teden, ko mislite da ste dovolj pripravljeni, začnite meditirati v tišini ali pa ob glasbi. Poskusite različne načine meditiranja in se kasneje odločite kaj vam ustreza. Če vam misli pobegnejo, jih sprejmite, opazujte nato pa se počasi vrnite na dihanje. Opazujte vsak vdih in izdih.

  1. Izberite čas meditacije.

Najbolje je če meditirate vsak dan ob določenem času. Prav tako izbirate ali vam bolj ustreza meditacija zjutraj ali zvečer. Seveda lahko meditirate zjutraj in zvečer, če vam ustreza.

  1. Opazujte kako se svet v vaših očeh spreminja na bolje.

11938116_10206418970384523_1697927746_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s