Pozitivni učinki zelenega čaja

Začelo se je več kot 3000 let pred našim štetjem na Kitajskem, ko so liste uporabljali še za žvečenje, tako kot so žvečili zrna kave. Čez čas so jih začeli uporabljati pri kuhanju ter jih dodajali vreli vodi, da je ta dobila okus. V šestnajstem stoletju so bili evropski osvajalci seznanjeni z zelenim čajem med potjo po vzhodni Aziji. Nova pijača jim je tako ustrezala, da je postala nepogrešljiva. Kmalu so zeleni čaj začeli pošiljati v Ameriko, kjer je postal tako popularen, da so Britanci uveljavili davek na čaj (posledica je bila tako imenovana Bostonska čajanka leta 1773, kjer je bilo 45 ton čaja, vrženih v morje).

Pa preidimo k bistvu. Zeleni čaj ima mnogo zdravilnih učinkov:

  • Raztaplja maščobe, predvsem na območju okoli trebuha. Na to temo, so bile izvedene številne raziskave. Večina raziskav je pokazala, da zeleni čaj pospeši kurjenje maščob in izgubo telesne teže.
  • Sestavine v zelenem čaju naj bi izboljšale delovanje možganskih celic. Prvi razlog je vsebnost kofeina, ki je manjša kot pri kavi in zato ne povzroča živčnega efekta. Drugi razlog je L-teanin, ki dokazano izboljša koncentracijo ter zmanjša stres. Prav tako veča raven dopamina ( dopamin vzpodbuja mišljenje, pomanjkanje le tega lahko povzroči brezvoljnost in nemotiviranost). Znanstveno so dokazali da je kombinacija kofeina in L-teanina, idealna za izboljšanje delovanja možganov. Veliko ljudi poroča, da so produktivnejši ob pitju zelenega čaja namesto kave.
  • Vsebuje veliko antioksidantov ter bioaktivnih sestavin, ki pozitivno vplivajo na zdravje
  • Zmanjšuje holesterol in krvni tlak
  • Pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi (za diabetike)
  • Ustna vodica zelenega čaja je tako efektivna kot ostale antibakterijske ustne vodice

Med tem ko sem prebirala o zelenem čaju sem naletela na veliko študij ter nestrinjanj. Dejstvo je, da ga ni živila, produkta, pijače… ki bi na vseh pustil iste učinke. Glede zelenega čaja lahko rečem samo, da škodit ne more, če ga pijemo v normalnih količinah.

Sama si ga najraje pripravim tako:

  1. Velik lonec napolnim z litrom do litrom in pol vode
  2. Postavim na štedilnik in počakam da zavre
  3. Odstavim lonec, ter dodam 2-3 vrečkice čaja
  4. Počakam 5 minut ter jih vzamem ven. Če je voda še prevroča, počakam da se malenkost ohladi
  5. Dodam sok polovice limone (včasih cele) ter veliko žlico domačega medu

Čaj pripravljam v loncu zato, ker je okus ravno pravšnji. Čaja imam za 5 skodelic ali več, ob tem pa ne porabim petih čajnih vrečk.

green-tea1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s