Kana

Naj poudarim da tega nisem napisala jaz, temveč Klavdija( https://www.facebook.com/pages/Klavdijas-Beauty-Corner/1375638522677590?fref=ts ) ki se s tem profesionalno ukvarja. Če vas zanima karkoli o baravnju las s kano in poslikavi telesa, se obrnite na njo.

Kana (Lawsonia inermis) ni samo barvilo ampak predvsem zdravilna rastlina, ki raste na področju subtropskega podnebja. Zdravilni so vsinjeni deli (korenine, listi, cvet, plod), zato ima pri ljudstvih, ki živijo napodročju, kjer avtohtono raste, poseben pomen. Omenjena je v zgodovinskihspisih (Sveto pismo stare zaveze , Talmut, Koran).  Na vzhodu se dokazanouporablja že najmanj 5000 let. Na zahodu pa je postala simbol orientalskeprivlačnosti  v začetku 20. stoletja.

Zaradi povečanega zanimanja na zahodu, so jo pričeli kmetijskopridelovati, predvsem v Egiptu.

Ker pa je egiptovska kana slabe kakovosti, so ji pridelovalci pričeli dodajati kovinske soli, da bi ohranili in ojačali njeno barvilo. Zato danes vtrgovinah najdemo celo paleto barv pod imenom kana (nevtralna, različni odtenkirdeče, rjava in črna). To so komercialne kane ali sestavljene kane, kivsebujejo pogostokrat bolj škodljive kemikalije kot pa kemične barve za lase. Barvne kane ne obstajajo! Obstaja samo ena, originalna barva kane!

Kana je živi meji – ligustru podobnarastlina, ki raste na robu puščav. »Potrebuje ogromno toplote, temperature nad 35 stopinj, umira pa pri 11 stopinjah Celzija. Njen domicil je severna Afrika,najdemo jo tudi v arabskih državah in Aziji. Ugotovili so, da hladi organizem,zato so jo dajali na glavo otrokom in starejšim ljudem. Predvidevajo, da so tako odkrili, da je primerna za barvanje in poslikave.« Obstajajo dokazi, da so Egipčani kano redno uporabljali za barvanje las že pred 5000 leti, morda je bila uporabljana celo že pred 8000 leti.

Uporabljali so jo za ohranjanje zdravih las in barvanje sivih. »Kano so našli tudi na sumerskih tablicah in porcelanu. Najbolj otipljivi dokazi o njeni uporabi pa izvirajo iz obdobja faraonov – na mumijah so našli številne poslikave s kano, z njo so imeli obarvane tudi nohte in lase. Vsa rastlina je zdravilna. V arabskem svetu pomeni poslikava z njo priklic blagoslova in zaščito pred zlim, zato vsak verski praznik obeležijo s poslikavo. V Evropo je prišla v obdobju odkrivanja egiptovskih piramid. Veliko arheologov je bilo Angležev in ti so se s kano srečali v brivnicah, ženske pa v ženski družbi.«Kmalu so jo začeli s preprogami, čajem in drugimi luksuznimi dobrinami izvažativ Evropo. Drzne Evropejke so si s kano barvale lase že v drugi polovici 19. stoletjater eksperimentirale z barvanjem nohtov in podplatov, da bi bile takoglamurozne kot ženske z Bližnjega vzhoda. Madame Patti, slavna viktorijanska sopranistka, lepotica in mednarodna zvezda, si je svoje črne lase barvala s kano že konec 19. stoletja. Kana je bila tako do prve kemične barve za lase(povod zanjo je bilo odkritje parafenilendiamina –PPD in vodikovega peroksida),imenovane Aureole, tako rekoč vodilna barva za lase.

Listi kane vsebujejo rdeče-oranžno molekulo lavson. Pri mladih listih je tabarvna molekula vidna v središču žil.

Kana lahko vsebuje od en odstotek do štiri odstotke lavsona, odvisno od podnebja in zemlje, kjer raste. Liste,ki vsebujejo manj barvila, oberejo, na grobo zmeljejo in presejejo teruporabijo za barve za lase. Kana z največ barvila, to je pet odstotkovnajkakovostnejšega prahu, pa je zmleta in presejana skozi fino sito. Namenjenaje risanju po koži, kar ob praznovanjih počnejo v Severni Afriki, na Bližnjemvzhodu in v Južni Aziji. Ta kana je kakovostna za poslikavo telesa in odličnaza lase, ker je fino mleti prah lahko sprati in daje vašim lasem bogatejšobarvo (vir: Catherine Cartwright Jones – Kana). »Ko sem v trgovinah pregledala,kaj vse prodajajo pod imenom kana, sem se zgrozila. Po njej sprašujejo ženske,kot sem jaz, na koncu pa dobijo snovi, ki so lahko še bolj strupene kot barveza lase.«

Kako najti pravo kano. »Pogledati moramo listo INCI, kjer pa velikokrat niso navedene vsesestavine – recimo kovinske soli. Največkrat se že iz navodil za pripravo innanos kane vidi, s kakšno kano imamo opravka. Pravo kano brez konzervansovmoramo pomešati z vodo in neko kislino – limono, grenivkinim sokom, kisom … Čepiše, da jo moramo pomešati z vročo vodo, že vsebuje konzervanse, prav tako ni v redu, če piše, da goščo pustimo stati samo uro in pol ali da je treba imeti maso na laseh samo eno uro – v teh barvah so gotovo konzervansi in ojačevalniki barve. Ti ojačevalniki so tisti, ki povzročajo reakcijo s kemičnimi barvami zalase. Če se ženska po barvanju z naravnimi barvami odloči, da se bo spet barvala s kemičnimi barvami, ti konzervansi reagirajo na perokside tako, da lahko lasje postanejo zeleni. Zelo pazljivi moramo biti tudi, ko se na obisku arabskih držav poslikamo s kano, saj dodatki v njej lahko povzročajo alergične reakcije. Že veliko Slovencev mi je poročalo o slabih izkušnjah s tem. Če seželite na potovanju poslikati, se izogibajte uličnih poslikovalcev in se raje odpravite k hotelskemu.« Prava kana ima samo eno barvilo – to je rdeče-oranžno.»Če želimo doseči rjavo barvo las, dodajamo indigo, za svetlejše odtenke pa je recimo sena – sicer zelo zdravilna rastlina, ki ima v svojih listih zlat pigment.« (povzeto: Sonja Velikanje)

11707608_10207466138673244_7247595584098955792_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s