Jagua

Naj poudarim da tega nisem napisala jaz, temveč Klavdija( https://www.facebook.com/pages/Klavdijas-Beauty-Corner/1375638522677590?fref=ts ) ki se s tem profesionalno ukvarja. Če vas zanima karkoli o poslikavi telesa z jaguo, se obrnite na njo.

Ob kani, ki jo bolj ali manj že poznamo, obstaja še eno naravno barvilo za poslikavo kože, ki pa je pri nas še dokaj nepoznana. Zaradi temnejšega odtenka barve (med črno in modro), se zanimanje za tovrstne poslikave veča. Prednost pa je tudi v tem, da je naravna in je možnosti za alergično reakcijo izredno majhna.

Veliko je govora o črni kani, za katero vemo, da je izredno nevarna zaradi primešane substance PPD (Para-phenylendiamine ), ki je izredno alergena, zato je Jagua zelo dobrodošla zamenjava zanjo.

Jagua je sadež iz deževnih gozdov, znanstveno poimenovano  Genipa  Americana. Zelo pogosta rastlina v tropskih regijah Južne Amerike.  Jaguo se za poslikavo uporablja  že več kot  2.000 let. Deluje tako, da trajno obarva vrhnjo plast kože in ustvarja modro-črno začasno tetovažo, ki traja, dokler se koža ne regenerira, cca 2-4 tedne.

V svojem domačem okolju, se Jagua uporablja za veliko več kot le za začasne poslikave. Nezrelo sadje se uporablja ne le kot barvilo za kožo, temveč  tudi kot barvilo za oblačila. Tudi v umetnosti ni ostala neopažena. Ker pa učinkovito odganja mrčes, je med plemeni pragozda, ob dekoraciji telesa, služila tudi kot zaščita.

Ko je sadež zrel, je dober vir prehrane služil je v obliki želeja, sirupa, sladoleda, in osvežilnih pijač. Sadež je precej grenak (podobno kot ameriški kosmulja), zato ga običajno precej sladkajo. Poleg vsega tega Jagua je ljudsko zdravilo za prehlad.

Če želite ustvariti barvilo, ki se uporablja v sodobnih body art tehnikah, nedozorel  Jagua sadež  stisnemo, da ustvarimo gladko tekočino. Jagua sok nato zmešamo z naravnimi emulgatorji, da se pretvori v gel. Ta se lahko uporablja na površini  kože, podobno kot  glazura, ki jo nanesemo na torto. Dodani naravni konzervansi  ohranijo Jaguo svežo, tako jo lahko pustite v hladilniku do enega meseca.

V kolikor v gel vmešamo še eterično olje, ta ustvari prijetno aromo in upočasni  čas sušenja za optimalno obarvanje.

Tudi sama sem se odločila za poslikavo z jaguo pri Klavdiji in bila zelo zadovoljna:

11825183_10207466130273034_5472187485744818759_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s