Surya Namaskar ali Pozdrav soncu

Brez sonca, ne bi bilo življenja na Zemlji. To so vedeli že naši predniki, ki so s to vajo pokazali hvaležnost soncu. S pozdravom soncu so začeli Indijci, ki so verjeli da je solarni pleksus, neposredno povezan s soncem. Solarni pleksus je točka nad popkom, ki naj bi bila center našega telesa (na sliki, rumeno označena čakra).

11930668_10206418969504501_1813295992_n

ZAKAJ ZAČETI DAN S POZDRAVI SONCU

Pozdrav soncu je set dvanajstih poz, ki naj bi se izvajale ob sončnem vzhodu. Redna vadba poveča pretok krvi po telesu ter nam pomaga ohranjati zdravje. Pozdrav soncu vpliva pozitivno na celotno telo, od srca, jeter, trebuha, nog… skratka od glave do pet.

Vaje lahko delamo kadarkoli, s tem da naj ne bi imeli polnega želodca. Kakorkoli, strokovnjaki vseeno priporočajo vadbo zjutraj, ker nam pomaga osvežiti misli ter nas pripravi na dan.

Hitrost si izberemo sami. Včasih paše počasen prehod med pozami, da si raztegnemo hrbtenico, noge, ramenski obroč ter trebušne mišice. Če tempo povečamo, dobimo dobro kardio vadbo. Čeprav cilj teh vaj ni v izgubi teže, nam omogočajo kurjenje kalorij.

Z redno vadbo in meditacijo, naj bi se naš solarni pleksus povečal iz velikosti mandlja na velikost dlani. Povečanje solarnega pleksusa nam omogoča boljšo koncentracijo in čiste misli, zmanjšanje pleksusa pa vodi v depresijo in k drugim negativnim nagnjenjem.

Vajo začnete na začetku podloge. Pazite na držo ter dihanje. Ponovite koliko krat želite.

Pozdrav_soncu

Ko prenehate, si lahko odpočijete v pozi otroka. Roke lahko imate stegnjene naprej, kot je prikazano na sliki, ali pa sproščene ob sebi. Če vas bolijo kolena, jih razširite.

childs-pose

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s